19 december 2013

Steloperation i ländryggen och de många metoderna

Steloperation är avsedd just för att göra 2 eller flera kotor orörliga och stela. Tanken är att de då med sin minskade rörlighet inte skall ställa till det för nerver och därmed ge upphov till smärta i ben o rygg. Det allra vanligaste stället att steloperera är längst ned i ryggen, (Lumbar fusion)  där kota L4 - L5 - och sacrumkotan - S1 är inblandade. Vi talar om ländryggens nedre del vilken är det överlägset mest vanligaste problemstället i ryggen.

Vid olyckor där man misstänker att ryggmärgen skadats stelopererar man också. Då kan det ske var som helst i ryggen beroende på traumats omfattning belägenhet. Stelop av nacken förekommer men är mer ovanligt och utförs oftast av neurokirurger. Övriga steloperationer utförs av ortopeder.
Steloperation innebär inte att man blir stel i ryggen. Man märker inte av det alls. Tvärtom kan man bli rörligare av att vara stelopererad därför att man (förhoppningsvis) blir av med smärtorna.
Steloperation görs i första hand för att minska ryggsmärtor. Om du skall stelopereras måste du uppfylla vissa kriterier av s.k "mekanisk ryggsmärta". Läs denna sida om Segmentell rörelsesmärta SRS noggrannt.

Bakifrån operation (Posterior)

Det vanligaste sättet är operation bakifrån.
PLIF Posterior Lumbar Interbody fusion  - Bakre Ländrygg - Mellan Kotorna - fusion
Ben lägges mellan kotorna - med eller utan hjälp av burar (cages)
TLIF Lika som ovan men med instoppande av någon typ av distans mellan kotorna.(animerad film)
PLF Posterior Lumbar Fusion -Bensträngar lägges över utskotten på kotan

Vid alla operationer bakifrån används benmassa som det huvudsakliga medlet att "limma" ihop kotorna. Benmassan är oftast taget ifrån patientens egna höftkam, (crista). Det finns också benämnt att man tagit ben ifrån donatorer. Det är antagligen inte så vanligt. Förr i tiden testade man med ben ifrån grisar. Det förekommer inte nu. Kroppseget ben har ansetts bäst.
PLIF - En snitt läggs centalt i ryggen. En bit av kotan avlägsnas, durasäcken flyttas. Muskler måste friläggas ifrån kotan så att man kommer åt diskens område. En del av disken tas bort. Benet mosas och stoppas in mellan kotorna där disken normalt sitter.Ofta används burar i metall där burarna - som är perforerade med hål -  burarana fylls med benmassan. Burarna, med dess fyllda bed ben förväntas sedan växa i hop med befintligt ben från  kotorna.
(PLIF procedure se animerad film nr 2) utan skruvfixation. Eller 2 nivåer med skruvfixation.
Vid TLIF - samma sak, applicera ben mellan kotorna - men inga burar - i stället en eller 2  distansklossar,. Benmassan appliceras sedan runt klossarna. PLIF operation där man bara stoppar in ben mellan kotorna och inga burar är också vanligt.
En mängd olika fabrikat av burar och klossar finns på marknaden. TLIF-operationen och klossar är dock inte så vanligt numera.
PLF är kanske den äldsta metoden. Då läggs långa strängar av ben - ej mosas - över kotornas transversalutskott. Alltså på och över de vingar som kotan har. (se bild). Disken rörs inte.

I de flesta fall av alla bakre fusioner skruvar man sedan fast plattor (skruvfixation) för att hålla ihop de berörda kotorna.De sitter där sedan under läkningstiden. Efter läkningstiden (ca ett år) har skruvarna spelat ut sin roll.Tidigare tog man bort skruvfixationen som standard efter något år. Nu låter man den sitta kvar tills patienten eventuellt. klagar på problem.
Alternativt så skruvar man inte alls efter en bakre fusion. Utan skruvfixation är nog nu mer ovanligt då man anser fixationen är ett bättre alternativ än att patienten måste gå med en plastkorsett dygnet runt i 5 månader postoperativt. Plastkorsett är en väldig påfrestning och olägenhet som denna artikel ej rekommenderar. Skruvfixationen har dock sin lilla nackdel i att en fixation kan kvarhålla bakterier i området. Fixationen kan också lossna - vilket ofta är ett tecken på att operationen inte läkt.Fixationen lossnar dock förr eller senare - men behöver inte nödvändigtvis ställa till med problem bara för att den inte sitter fast. Det absolut viktiga är att benläkningen sker. Man kan inte med bestämdhet säga att det har läkt förrän efter 6-12 månader. Röntgenbilderna är därvid opålitliga före 6 månader.

Framifrån operation (Anterior) ALIF

Anterior Lumbar Interbody fusion.   ALIF operationer utförs oftast när bakre fusioner inte fungerat. I enstaka fall görs både ALIF och PLIF vid samma tillfälle, s.k 360 operation. ALIF: Ett snitt läggs
i magtrakten vars snitt blir längre än vid bakre fusion. Metoden är mer avancerad och kräver stor vana, plus att en extra kärlkirurg måste finnas på plats då det passerar stora artärer i närheten av där man arbetar. Likt en bakre fusion proppar man nu in ben mellan kotorna. Eller alternativ 2 - man sätter in burar även här vid det främre ingreppet. Likt en bakre fusion syr man ett nedre etage, och ett övre synligt etage.
Det är vanligt att man fullföljer operationen med s.k pedikelskruv och plattor (skruvfixation). Det innebär att man även måste operera bakifrån för att kunna sätta in instrumentet. Det går inte att skruva framifrån. Se animerad film  ALIF främre fusion med bakre skruvfixation
Främre operation har en viss extra tillkommande risk för män, då nerver som styr penis och sexualfunktion kan skadas vid främre fusion. I sämsta fall hamnar sädesvätskan i urinblåsan och måste kissas ut.
Risken är inte överhängande men har rapporterats till ca 5 %.

Diskproteser operation ALIF

Insättande av diskproteser är en relativt ny metod som har samma syfte som steloperation. Om för och nackdelar kring denna operation kan du läsa HÄR.

Komplikationer med Bakre och Främre fusion
Likt andra större operativa ingrepp finns risker. Blodpropp, Infektion ofta staffylococker, , dålig sårläkning. Hög smärta, tillkommande problem etc.. I vissa fall kan alltså allvarlig komplikation tillstöta.

DEL 3 av steloperation diskuterar vi fördelar och risker och resultat efter steloperation.
DEL1
Är du rätt kandidat?




1 kommentar:

  1. Hej Christer.
    Fick diagnosen SRS i oktober 2014 efter 10 års ryggsmärta. De sista två åren med även ben påverkan. Har ett stort brett diskbråck mellan L5 och S1 med nervpåverkan. Diskarna har legat skaft mot varandra. Gjorde i december en steloperation. Min ryggvärk är borta men har fått tillbaka smärtan i benet och även ljumsken och höft. Vet att man tog mer utskott än vad som var beräknat. Från l4 med. Min operatör vill inte hjälpa mig med min smärta. Kan tillägga att han släppte mig jobba heltid utan någon kontroll röntgen. Han tycker jag ska vända mig till vårdcentralen. Jag har jätte jobbigt speciellt efter min arbetsdag. Tar tacksamt emot tips råd mm. Vet inte hur jag ska fixa detta. Mvh Sofia

    SvaraRadera