21 december 2013

God Jul och God rygg - tips & trix

I de flesta fall ändrar sig inte ryggen därför att det är jul. Det kanske t.o.m blir lite besvärligare därför att stora helger innebär så många måsten - stress - och en vardagssituation som inte är lik den gamla vanliga. Men när nu allt är klart och maken eller hustrun har burit hem all mat - och förhoppningsvis också lagat den, då är det bara sätta sig till bords och njuta.

Den största julklappen är ändå att ta sig tid och hand om sig själv. Många har redan lärt sig många av dessa trix och jultips jag bjuder på. Men kanske något kan vara nytt och passa in.

  • hjälp - köer överallt - regel nummer ett är att få hjälp med att släpa hem all mat och klappar. En av det värsta sakerna för en rygg är ju också att stå i ständiga köer överallt och känna att det här kommer inte att gå. Skaffa medhjälpare till detta - annars kan julen bli tristare än väntat.
  • övervikt - Njut av mat och förplägning, speciellt när det är helg. För det första blir man inte överviktig på 2 dagar. För det andra är det en påhittad myt att man får mer ryggont därför att man är överviktig. All bevisad vetenskap visar nämligen tvärtom. Det finns inget samband.mellan ryggont och övervikt.
  • stolen - att sitta rätt vid middag är varje ryggs absolutitet. Stolen skall vara bekväm och stoppad, (inget missfoster i trä från IKEA)  ha ett ryggstöd där nedre delen distinkt pressar mot länden med sedan lutar bakåt ifrån ryggen så att man kan luta lite bakåt, men ändå ha händerna kvar på bordet. Stolen skall ha armstöd - viktigt. Att sitta rak som en pinne är förbjudet. Även några sjukgymnaster har nu börjat fatta det.
  • rörelse - att skifta position i stolen, eller ännu bättre ta sig upp för en kort promenad i lägenheten brukar kunna förlänga tiden vid att  kunna orka sitta kvar till efterrätten.
  • massage - Ont i ländrygg ger ofta spänd nacke .Sätt dig på en stol och be någon att sätta in 2 tummar i övre delen av ryggen, centralt nedanför nacken - rund skulderbladen, och ge dig lite massage. Det kan styra om spänningssmärtor ett tag.
  • soffan - Är man bortbjuden kan man ganska säkert antaga att soffan är köpt för att se maffig ut. Kanske t.o.m pluffig, där man sjunker ner som en boll i allt det mjuka. Då får man nog be värdinnan om att få sitta på en eventuell kontorsstol när kaffet skall drickas. En soffa skall vara hårt stoppad med bakåtlutad ryggstöd och rejäla karmstöd. På 1950 talet gjorde man sådana soffor. Nu är sofforna mer gjorda för att passa tapeterna eller ha på dagis.
  • spina back - är en smart ryggstödjare som man kan ha med överallt och få stöd för allt sittandet även i konstiga stolar. - vare sig det gäller hemma, borta, eller i bilen. Tillräckligt hård men ändå lite mjuk. Justerbar. Finns i de flesta sjukvårdsbutiker
Man kan förbättra sin tillvaro om man accepterar problemen tillsvidare och inte hela tiden står på jaktstigen för att hitta den bästa lösningen tillverkad av någon annan.
  • gånghjälpmedel - Egentligen är rollator bästa alternativet - men många,  vill inte se ut som plus 70, utan maskerar det med att använda gåstavar, och sedan plötsligen när man kommer in i butiken tar man över en kundvagn. Därmed ser man inte så gammal och dålig ut som man egentligen är. Framförallt gåstavar är ett måste. Även för friska ryggar. Käpp ser gammalt ut men är bättre än krycka p.g.a att en smärtande rygg oftast går lite krummat.
  • korsetter - som t.ex fixback - dömdes ut som hjälpmedel i den vetenskapliga SBUrapporten. Men det var mycket bra saker som dömdes ut i den rapporten. Korsetter hjälper, omän bara under kortare tid och i stående position. Ortopeder brukar föreslå (gigantiska) plastkorsetter som dock
    SpinaBac en klassiker
    är så otympliga och närmast omöjliga att få på sig innan man hinner få ett nytt ryggskott. Tygkorsetter kan vara okay, men lyftarbälten är faktiskt oftast bäst då de kan spännas hårt, är snabba att spänna och få av sig. Men prova först så att de är just enkla att spänna på och av.
  • sängen - Först bör nämnas att höjden på sängen skall vara korrekt. D.v.s om man sitter på sängen skall fötterna/hälarna precis nå ner till golvet, för att man lätt skall komma ner och upp. Sängbotten skall hålla god kvalite - inte för mjuk och inte för hård. Bättre lite hård än mjuk.
    En ganska hård resårmadrass med en 5-8 cm mjuk kvalitets bäddmadrass ovanpå kan vara bra.
    Ställbara sängar kan vara bra, men fungerar bäst under dagtid. Kudden är viktig men behöver inte vara påkostad, ej för stor och att den är lätt att forma så att både nacke och huvud får stöd.
  • glidlakan - finns numera i många utföranden och i div. butiker- väldigt bra om man har stora problem att röra sig runt till andra sidan med en svag smärtande ländrygg. Trapets - Borra upp en krok i taket och fäst ett rep ner med en ögla att hålla i när du skall vända dig i sängen.
  • wc-stolen - byt ut wc-stolen då de flesta wcstolar är aldeles för låga för vuxna människor - i alla fall för de som har ryggproblem. 
  • den mentala biten - bestäm att helgen skall vara positiv, trots att smärtproblemen finns.  En lång historia visar att det finns ingen snabb gräddfil till att genom annan person, behandlare eller behandlingsmodell bli av med ryggproblem i ett nafs. Men man kan förbättra sin tillvaro om man accepterar problemen tillsvidare och inte hela tiden står på jaktstigen för att hitta den bästa lösningen tillverkad av någon annan. Man kan ha förhoppningen i bakfickan men inte som en enda utväg. Detta gäller i synnerhet tilliten till stora operationer. Den egna kroppen har en förvånansvärt effektivt sätt att sakta reda ut saker till det bättre om den får chansen, d.v.s att den inte utsättes för alltför stark stress. Det är inte enkelt att vara smart och tänka rätt när man är utsatt för ständig värk. Men man måste försöka. Man får inte hänga upp sig, det finns utvägar för alla. Och det är inte alltid den utväg man själv just nu tror på.
    Det är oftast bäst att lyssna till sin egen kropp än till att lyssna på andra.

    Lista på diverse hjälpmedelsbutiker i Sverige
  • Vi återkommer i ämnet - Trevlig helg



stol stol
Stol för matbord. Enkel och praktisk. Medger att kunna sitta rörligt. Korta stabila armstöd . Lätt att komma i och upp i stolen. Stolsrygg som lutar litet bakåt och har viss "svajning". Kompletteras med stödkudde för länden. Skrivbordsstol. Hög rygg med kraftig inbuktning för ländrygg som kan justeras med bakre skruv. Korta armstöd så stol kan komma nära bordet. Ställbart nackstöd. Bakåtlutning med stopp.

2 kommentarer:

  1. Bra tips! De flesta har jag redan tagit till mig men det är bra att få dem repeterade. God Jul!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Lippe. Fyll gärna på om du har några egna knep !

      Radera