19 december 2013

Steloperation Ländryggen - är du rätt kandidat?

Observera, denna text är ett försök att vägleda dig inför tanken på att stelopereras. Informationen här under kan endast användas som en diskussion. Viktiga beslut om eventuell kirurgi och behandling kan endast avgöras av dig själv tillsammans med din läkare.Du måste själv avgöra vad som du tror kan vara bra att veta i denna text.
VIKTIG ARTIKEL
Kort om resultat efter Steloperation
Ryggkirurgerna brukar hävda att 70 % av stelopererade i ländryggen blir måttligt eller mycket bättre. Att ca 20 % blir oförändrade och att 5 % blir sämre Ryggkirurgerna stödjer sig på deras SWESPINE register och Svenskaryggstudien som publicerades 2000. SBU rapporten "Ont i ryggen, ont i nacken" Nachemson/Jonsson 2000 " som bara stöder s.k evidensbaserad kunskap ger inget stöd för att steloperationer hjälper överhuvud taget. Cochrane Colloboration högst ansedd engelsk institut har inte ens publicerat någon översikt om steloperationer på patienter med kronisk ländryggssmärta (SRS).
Så vad är då sanningen?
Jag tror med visst stöd - utifrån fler källor än dessa ovan - att 40-60%  blir lite bättre av steloperation 35% oförändrade och 5 % sämre. Endast 10-20 % blir riktigt kanonbra. Vi talar då om resultatkontroll minst 2 år efter operation. Alltså inte riktigt så lysande resultat som man skulle kunna önska sig.


Deltag i diskussionen - och chansen ökar till bättre resultat
Det innebär att det är extra viktigt att man har höga besvär och hög motivation för att låta sig stelopereras.
Inte minst för att tiden efter operation är tuff och långvarig.
Dock menar jag att steloperation är mer logiskt att utföra än vad diskbråcks och spinala stenoser är därför att steloperation är en slutgiltigt försök till lösning av ländryggssmärtor an vad de andra operationerna är.

Diskop och Spinal StenosOp har dessutom sämre resultat än vad ryggkirurgin själva vill hävda. Diskbråck och Spinala stenoser kan också självläka mycket bättre än vad SRS gör. Därför är Steloperation en viktigare operation.


Är du rätt Kandidat för att Stelopereras? Ingen - inte ens kirurgen - kan riktigt säkert veta hur vi än gör.
Det är ett litet problem t.ex jämfört med att göra en bypass operation.(hjärtopration). Där har man mycket bättre instrument, röntgen och prover de kan ta till för att bestämma OP. Men ryggen och steloperation är det mycket svårare att bedöma. Det finns inga bra tester att ta till. Det hänger därför mycket på hur du utrycker dina smärtsymtom. Strängnäs anser att de har adekvata tester (smärtsamma) för att bättre avgöra om Stelop behövs. Det finns dock ingen övertygande bevis för att de därför får bättre resultat av steloperation.Om det fanns konkreta tester skulle hela världen som gör OP använda dem direkt. Men så är ej fallet. Amerikanska FDA som är världens mest ansedda kontrollmyndighet godkänner inga av de ev. tester, typ smärtblockader som göres.Kvar finns bara patientens smärtprofil att lita på.

Röntgenbilder och yttre undersökningar av din rygg ger alltså inga bra svar. Det är viktigt  att du noga läser dokumentet "Segmentell Rörelsesmärta" speciellt de olikartade symtom som inträffar under en vardag som där beskrives. Om du uppfyller kriterierna där och känner att mycket stämmer, är tillräckligt störd av dina problem då är du i alla fall på gång till att bli en bra kandidat till en steloperation.
Om du fortfarande kan gå långa promenader, jogga och spela golf  med smärre besvär av det - då  känns det inte som du skall opereras. Men det finns en "risk" att ryggkirurger prioriterar sådana personer. (Kontroversiellt enl min uppfattning). Om du redan har gjort en stelop och inte blev bättre blir det ännu knepigare att bedöma om du skall chansa på en till.

Den fortsatta infon är mest lämplig för dig som aldrig stelopererats förut. Om man däremot har opererats för diskbråck eller OP av Spinal stenos tidigare och fått tilltagande besvär kan det vara en viss fördel att prova steloperation. En steloperation utföres i första hand för de med avsevärda ryggsmärtor. Om det "bara" är bensmärtor och inte så mycket ryggsmärta är man sämre kandidat för stelop. Då talar man mer i riktning mot diskbråcksOP.  Ryggsmärtor dominerar alltså och är mekaniska. D.v.s att ryggsmärtor blir mycket värre vid sittande och gående. Ländryggssmärtor avtar väsentligen vid vila på säng. Gärna med uppdragna ben eller i fosterställning. I övrigt läs SRS dokumentet.

INFÖR BESÖKET MED KIRURGEN - SAMMANFATTNING
  • Att ryggkirurgiskt bedöma om en person är lämplig för en steloperation är närmast omöjligt om man bara tänker sig användandet av röntgenbilder och diverse tester. Det innebär att din smärtbeskrivning kommer att ha hög betydelse. 
  • Om du kommer till en liten klinik är chansen litet mindre att få steloperation än om du kommer till t.ex Stockholm där utbudet är stort.
  • Det spelar ingen större roll hur många diskbråck eller spinala stenoser du har - bara du uppfyller nämnda symtomlista med SRS i din vardag.
  • Röntgenbilder har en liten betydelse vid besöket.
  • Det är en klar nackdel vid besöket om du rabblar upp all starka mediciner du tar eller  tagit genom åren. Kirurger vill helst ha medicinfria kandidater. Bättre låter det om du är strikt och bara tar medicin mot smärta under de värsta perioderna.
  • Att vara rökare är inget bra. Om du röker, säg att du just håller på att sluta röka. Och speciellt inför en operation tar du ett rökstopp. Det är dock oklart om rökning har betydelse, men svenska kirurger anser det.
  • Blanda inte in alltför mycket smärtsymtom om du får frågan var de gör ont. Om ländryggssmärta och  benen är det största problemet räcker det att tala om det. Blandar du in värk i huvudet eller i en mängd andra ställen i kroppen "riskerar" du missa tåget.
  • Ge ett intryck -  av att du normalt är en aktiv person med bra jobb och vill inget hellre än att komma tillbaka till jobb och verklighet. Ta inte på dig bästa blåsan eller kostymen, men vårdade klädsel ger alltid någon liten extra halv poäng.
  • Om operation kommer ifråga var då tydlig med att fråga vilken typ av operation de tänker göra. Fram eller bakifrån? Ställ alltid frågan hur många sådana operationer denne kirurg har gjort tidigare.
    Mindre kliniker behöver ej vara nackdel om kirurgen ändå är van. Framförallt om en främre fusion kommer på tal måste du fråga om hur stor erfarenhet de har.. Men är det första gången av Stelop är det klart troligare med att de gör en bakre.
  • Diskproteser är ett förhållandevis nytt sätt att steloperera. Som det ser ut nu är det egentligen bara Stockholm Spine Center som utfört tekniken 773st, och i mindre antal i Göteborg 29st, Ängelholm 20st, Sahlgrenska 18st, Ryhov 12st, Falun 6st. Källa:  SWESpine 2012.
  • Det är dock inte alls säkert att diskproteser är det bästa alternativet. Vi vet inte hur länge de håller i sin konstruktion och om de sitter kvar på sin plats. Mer beprövade metoder med kroppseget ben ger oftast lika bra eller bäst resultat. Framförallt om kirurgen är mest van vid beprövade metoder.
  • Om det blir nej till Stelop så gräv dig inte ner för det. Det kan komma nya tåg - SRS problemen kan faktiskt ge med sig och bli bättre och därmed slipper du en operation.
    Att slippa operation är inte sällan ett riktigt bra alternativ. Det är sällan någon blir helt bra av en steloperation. Inte heller är det  säkert efter att ha gjort 3 operationer.
  • Håll dig strikt i frågan om att låta dig stelopereras. Spring inte rätt i famnen på kirurgen. bara för att han verkade trevlig. Det kan mycket väl vara så att de som verkar lite "nördiga" och strama faktiskt är bättre på att operera. Men en kirurgs erfarenhet har betydelse. Metoden han utför har mindre betydelse bara han gjort den ofta.
  • Om du erbjuds en operation - ta den - om du tror på vad som skrivits här och är påtagligt invalidiserad. Du kan alltid hoppa av operationen om du börjar bli osäker eller börja känna dig bättre eller mindre motiverad. Räkna med att du ända in till sista dagen före OP  kan hoppa av.
  •  Därefter går du hem och funderar på saken och läser dig till om vilket jobb det blir efter operationen.
    Om du fortfarande är motiverad - så kör på. Du kan alltid ändra dig sista dagen. Om du väntar ett år till med att steloperera så ger det inte sämre resultat.Vissa svenska kirurger kan dock ha den uppfattningen att ju längre du väntar ju sämre är det. Men det finns inget vetenskapligt stöd för sådant påstående. T.ex finns ej påståendet i USA.
  • Sista tipset. Coola ned. Det finns värre saker än att möta en ryggkirurg. Lycka till.

    OBS läs Alla Artiklar om Steloperation >>>>>>>>

    Christer Nyberg mars 2003

8 kommentarer:

  1. Men om man som jag har en kotglidning, då är väl steloperation vägen att gå?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kotglidning är i sig inte säkert det ens ger ryggvärk eller ben besvär.... men
      Mycket ryggvärk, lång tid, ingen annan behandling hjälper, handikappet är högt - svårt med det mesta...då kan man möjligen tänka sig stelop. MVH Christer

      Radera
  2. Träffar ryggläkare i slutet på månaden, och samlar på mig all kunskap jag kan utifrån mitt problem inför mötet.
    Följande finns att utläsa i MR-svaret jag fick i juni:
    "Uträtad ländlordos och uttalad disksänkning på samtliga nivåer lumbalt, med betydande degenerativa förändringar i intilliggande ändplattor på nivån L2-L3 och med intraspongiösa diskhernieringar under L2, L3 och L4. Ländlordosen uträtad. Ingen kotkompression. Under L5 finns bakåtriktad förändring med utseende av ett brett buktande diskbråck som ger förutsättning för påverkan på S1-rötterna, men där detta inte är bedömbart då transversella snitt inte erhålles. På övriga nivåer förefaller spinalkanalen normalvid och ned conus har normalt utseende. Bäcken och höftleder påvisar inga uppenbara patologiska förändringar"

    Som sagt, även om jag förstår en del av detta så är det givetvis lite fikonspråk..

    Sorry för ett långt inlägg, men jag är oerhört tacksam för all input jag kan få!
    /Micke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beroende på ökande ålder (det börjar redan vid 18,) har nästan samtliga personer någon eller flera av de avvikelser de nämnt i ditt protokoll..... De flesta har inga problem av varken bråck, disksänkningar eller annat....
      En röntgenbild ger därför inte mer info än en stillbild från en bilolycka..... Men om personerna börjar tala om hur det känns och vad de ser.....vad de upplevt, då börjar polletterna ticka ner.
      För din del behöver du tala om när och hur det ger ont...Rygg elle ben, dag eller natt, stå eller ligga....... Det är just där vi möjligen kan börja närma oss vad du lider av och vadsom kan stå tillbuds i behandling......För 100e gången påminner jag om det viktiga i att veta rygg o bensmärtors Smärt profil.... Bilderna ger väldigt liten information hur en person mår.
      Återkom gärna. MVH Christer

      Radera
  3. Hej! Jag har opererat samma disk två ggr 2009 & 2012. Båda gångerna hade jag mycket nervpåverkan och mycket smärtor. Jag blev helt bra efter första och betydligt bättre vid andra OP men har haft endel problem med domningar efter andra. Nu har samma disk gått sönder igen och det pratas om stelop. Vad tror du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan ej svara på det. Stelop är en chansning man gör beroende på vilka symtom man har, hur handikappad man är, OCH om det gäller ben eller ryggsmärtor. Jag ser inget eller litet av det i din beskrivning.
      Läs bloggen och speciellt artikeln om SRS Segmentell Rörelsesmärta. http://www.diskbråck.info/2013/02/segmentell-rorelsesmarta-varldens.html __ Stämmer det mesta där så kan du vara kandidat. Men grundtipset är nej, eller kryss.... MVH Christer

      Radera
  4. Hej
    Jag är 18 år och är hockey spelare och vill inget annat än att komma tillbaka till att spela hockey men med min rygg kan jag inte spela hockey, springa eller något mer än att gå och ligga ner...
    Jag har ständig värk i längryggen och värst av allt är när det hugger till när jag till exempel nyser eller svankstöd för mycket och då känns det som om jag får en kniv i ryggen!
    Har testat rehab, vila och kortisonspruta men inget hjälper. Har haft ont i ryggen 1 år...
    Tycker du det låter lämpligt med stelop?
    Kan jag spela hockey om jag gör en steloperera?

    SvaraRadera
  5. Hej
    Ja det är jobbigt när du nu fått problem i ryggen, ländrygg antar jag, och därmed blir ställd utanför hockeyn.
    Jag skulle inte våga chansa på en stelop i detta läge - Beroende på modell tar det lång tid innan du kan sätta igång igen. 6-12 månader är normalt att man ej kan köra på igen. Och tyvärr läker inte alla stelop som de ska.
    Normalt är man 30-40 år innan man gör stelop. Du är så pass ung att du kan slingra dig ur detta så det inte blir kroniskt. Visst kan man spela hockey om man är stelad. Men om ryggen redan nu säger ifrån då bör man ta det lugnt och koncentrera sig på vardagen i stället... Köra ryggövningar försöka vara som vanligt och hoppas det rättar till sig....
    Stelop är ett riskprojekt med inga lysande siffror - Att steloperera sig tillbaka till att spela hockey känns inte så bra. Jag tror du kan komma ur detta ...samma odds utan OP, och kanske vara bra igen vid 20. Det är en bättre variant än att operera sig. Kör på med vardagen - lättare ryggträning - det kan ge sig med tid....ryggen är inte att leka med...Hoppas det går bra. MVH Christer

    SvaraRadera