27 juli 2012

Therese Alshammars nackskada ej ovanlig

Olympiska spelen i London står för dörren och en av våra stora medaljhopp Therese Alshammar
har bara veckan innan debuten på 50 m fritt blivit nackskadad.
Detta är naturligtvis mycket jobbigt och en stor stressfaktor för Therese. Prognosen att hon snabbt  skall hinna bli bra är inte den bästa.
Men Läkarna provar nu med olika behandlingar för att påskynda läkningen.

Det finns en annan aspekt att ta upp och som drabbat tusentals svenskar med liknande nackskador i samband med t.ex trafikolyckor eller andra trauman. Patienter som drivit process mot försäkringsbolagen får ofta avslag. Anledningen är att sakkunnigkäkare, som arbetar åt försäkringsbolagen praktiserar en s.k 72 timmarsregel. Om patientens besvär inte inrapporterats inom 72 timmar kan inte nackbesvären hänföras till någon olycka. Men verkligheten visar att de svåra nacksmärtorna inträder långt efter själva skadetillfället. Så är fallet med Thessan också.

Måttliga besvär i början - svårare senare Alshammar har inte varit med om någon trafikolycka, men hennes nackbesvär tycks närmast likartade med tiotusentals andra personer beträffande intensitet och progress efter ett visst trauma i nacken. Enligt landslagsläkaren René Tour har besvären startat när Therese lyft tungt på gymmet. Till en början var besvären små, men har efter tid accelererat och är nu, ca 3 veckor senare mycket svåra.
Detta är en klassisk smärtbildsduration som tiotusentals nackpatienter har erfarenhet av.

Nacksmärtan kan initialt vara måttlig direkt efter ett trauma, såsom lyft, vridning, ryck eller fall, men kan sedan succesivt accelerera till svår smärta flera veckor efter händelsen. Men sakkunnigläkarna har alltså satt en (märklig) gräns vid 72 timmar vilket gör att försäkringsbolagen har lätt att avfärda nackskadades besvär.
TV4 tog upp detta med nackskadade och whiplash och 72 timmarsregeln.

Hopplös kamp mot försäkringsbolag
Nackskadade har länge varit frustrerade över hur läkarna avfärdar deras problem. I skottgluggen ställdes kirurgen och sakkunnigläkaren Tycho Tullberg, Stockholms Spine Center som i TV4 skulle försöka försvara 72timmarsregeln. En  regel som enbart tycks finnas i Sverige och dessutom bara hos de "sakkunniga" läkarna själva. Det gick inte så bra. Det vetenskapliga stödet var och är tunnt eller inget alls.
Detta väckte snabbt frågan om det gick att lita på de läkare som rimligen skulle vara bäst att förstå problemen i nacken. På vilkens sida står de egentligen på, patienternas, eller bolagens.
LÄS MER hur TV4 svarade på Tycho Tullbergs protest mot programmet.

Citat: Alla vittnar om en hopplös kamp mot försäkringsbolagen som med stöd av sina arvoderade sakkunnigläkare avfärdar samband och ersättning, i motsats till behandlande läkare.
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

1 kommentar:

  1. Alshammars problem blev kortvariga. Bara några dagar efteråt var hon med i finalen på 50 meter fritt. Tidningarna slog upp ganska stort att hon led av diskbråck. Knappast troligt - i alla fall gav bråcket inga större bekymmer.

    SvaraRadera