25 november 2007

"Sjukdomen" ryggont i media igen

Dagens Nyheter, tidningen som inte sällan skriver om denna "folksjukdom" ryggont, menar i en artikel publicerad den 22 november 2007 att 80-talisterna har mer ryggont än 40-talisterna. "Datorgenerationen har mer ryggont än äldre"Det är nog en sanning med hyfsat stor modifikation.
Men okay, vad är det för konstigt med det. Om man studerar något så ytligt som värk utan att specificera sig, så har 80-talisterna sannolikt mer ont i knäna också, eller mer ont i magen, eller i tummen, just därför att alla svenskar har värk någonstans i kroppen flera gånger i veckan utan att det är något nämnvärt fel.


Att sitta framför datorn, som många yngre gör, ger ju ibland besvär. Javisst, men för 90 % av de som får ont av att sitta, räcker det med att röra sig lite i stolen så är problemet över.
Värre är det med den grupp som har rejäla problem, det är 30- 60 åringarna i Sverige. I den gruppen går inte problemen i ryggen över bara för att de minskar sittandet. Och det finns 87 åringar som lever ett liv med värk som en 25åring aldrig kommer i närheten av, hur mycket de än sitter framför datorn.

Det är också värt att nämna, att det finns ingen vetenskaplig studie som visar att sittande ger bestående problem i ryggen. Ej heller finns någon studie som visar att något så vanligt som diskbråck, skulle uppstå av för mycket sittande.
Om sittande är ett problem så borde rimligen åldersgruppen 7-18 år vara den grupp som borde diskuteras. Man kan fråga sig hur ryggraden påverkas hos dessa barn som sitter i skolan, ofta 9 timmar om dagen, i ofta bedrövligt ergonomiska stolar. De växer ju hela tiden och ryggradskonstruktionen inkl diskar, ledband, nervsystem etc. påverkas rimligen negativt av allt detta sittande under uppväxttiden. Under 11 års studerande av ämnet ryggen, har jag inte sett någon diskussion.


Det riktiga stora problemet är dock att den svenska läkarkåren inte skiljer ut vilka som har ryggont på grund av mekaniska fel eller s.k dysfunktion i länd och nackrygg. Det innebär att ALLA svenskar spelar i samma grupp. Det innebär också att när DN journalisten Hanne Kjöller. i en följdartikel till ovan nämnda artikel, på ledarsidan i DN 23 nov. skriver nya påståenden om "de sjukskrivna", och nämner ryggont negativt igen, så spär hon bara på ryktesspridning om ryggen.

Media borde i stället ta upp fenomenet, hur det kan vara tillåtet att nästan vem som helst får klämma på en rygg, trycka, skära hål i ryggen, ta bort saker, eller lägga till metallbitar eller tillföra vätska, utan att man behöver göra någon nämnvärd undersökning och ställa en adekvat diagnos.
Det finns nämligen inget allmänt accepterat sätt att diagnostisera en rygg i Sverige. Alla aktörer, alltifrån ryggkirurger till akupunktörer, kan ha sina egna förklaringar till det ryggonda. Provbehandling pågår överallt. I bland går det bra, men ibland går det riktigt dåligt. Detta hanteringssätt skulle inte fungera i andra branscher.
Tänk själv, Du kommer in med din bil till en bilverkstad, och för fjärde gången får du inte någon nämnvärd undersökning av bilen. I stället byter de olika verkstäderna ut en del på bilen som, det enligt den verkstadens synsätt, "brukar vara fel på".

Det liknar Kiviks Marknad -
Media borde ta upp frågan hur det är rimligt att allmänläkarna i Sverige, som har så dålig utbildning om ryggens sjukdomar, ändå, utan att ens ha sett patienten själv, kan bedöma hur arbetsför hon är, och dessutom få 1100 kronor i timmen för det.
När man kan se att även gynekologer kan sitta och bedöma en ryggskadad person ifrån en bunt papper så ser det faktiskt ut som att Försäkringskassan prioriterar läkare som inte kan något.

I patientföreningen, Svenska Ryggföreningen har vi efter 11 års studerande ifrån en neutral och ideell platå tittat närmare på detta ämne.
Senast publicerades en artikel av mig ordförande i Ryggföreningen, i Dagens Medicin, "Ryggpatient får betala läkares okunskap" ( läs mer ). Där pekar jag på den villervalla som möter de som lider på riktigt.
Om det går att få in en artikel i Dagens Nyheter om okunskap i vården är nog mer oklart. Det tycks inte finnas någon nämnvärd kritisk hållning i media till svensk sjukvård. Men rimligen borde Hanne Kjöllers nedvärderande av sjuka människor med hjälp av i många fall osakliga (eller osmakliga) påståenden, bemötas.

Om du orkar läsa......:
Här under finns några av de cirka 40 artiklar där journalisten Hanne Kjöller i DN förfasat sig över "sjukskrivnings-lättjan".

"Sjuk av väntan"
"Sjuk av sjukskrivning"
"Tidsgräns för sjukskrivning"
"Lidande är inte lika med sjukskrivning"
"Nya blodproppar i sjukförsäkringssystemet"
"Med läkarnas välsignelse"
"Kapabla vuxna blir hjälplösa offer"
Christer Nyberg
ordförande Svenska Ryggföreningen

Andra bloggar om: , , , , , , ,

Vällingby på bloggkartan.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar