18 oktober 2018

Vi måste sätta kunskapen om ryggen under lupp

Bo Christer Bertilson
Kunskap om ryggar är inte Formula 1 för bilar - Detta är ingen rasande snabbt kunskapsområde. Har det hänt något under mina 25 år som ordförande för Sveriges ryggar inklusive daglig forskning och kontroll av vad världens experter säger?
Nej, jag kan inte se det -  I stället är det ju på gränsen till skandal - man försöker gömma ämnet  ryggproblematik i Sverige --Och  förinta den kunskap som finns och som skulle kunna ge svaret varför 10 procent av alla ryggar i Kenya, Thailand, Burundi eller Sverige har ont - inte sällan ett helt liv.
Vi tar ett exempel :



Nyligen hade man ett radioprogram "Vetandets värld". Två gamla bekanta till mig sedan 20 år
tillbaka blev intervjuade som experter på smärta.
Dels den utmärkte Läkaren Bo Christer Bertilson som kämpat ett halvt liv för att få till en förändring kring synsättet kring smärtor i rörelseorganen. Alltså¨Undersökning - Diagnos -förståelse - populär hos patienten. Bertilson är ju inte öronmärkt heller - till att t-ex Ortopeden måste tillhöra en ideologi där det alltid är disken som gör ont (så vi kan operera bort den)
Ser diskarna bra ut - vilket nästan alla gör, får du åka hem. Mer strängar på lyran finns det inte.

Och så har vi Psykologen Steven Linton med i programmet. Steven Linton fick plats i Nachemsons SBUrapport och fick spela huvudrollen där. Vilket gjorde dåvarande Ryggföreningen och mig rosenrasande då det var uppenbart att om psykologiska databaser var flitigt förekommande i ett rapportarbete då blev det också mycket tal om psykologi.
Det slutade dock med att jag via mediakanaler befläckade hela SBUutredningen och att Nachemson inte fick vara med när rapporten skulle presenteras inför 800 personer på Stora Essingen i Stockholm.
Steven Linton arbetar dock vidare på temat smärta och psykologi och är uppenbarligen intressant fortfarande. Han har också haft ett (1) ryggskott i livet - vilket ger en viss kunskap.

Alltså 20 år efter att SBUrapporten släpptes så kan radioprogrammet bara ordna fram två personer som kan tala om smärta. Linton pratar psykologi och rädsla - Bertilson talar om vikten att ta patientens symtom på allvar.


Men ingen av doktorerna  talar om ryggen -- radioprogrammet handlar om smärta - ryggen har försvunnit. Nja inte riktigt.
Om vi lyssnar noggrant i ungefär 20 sekunder så skjuter Bertilson in några rader likt: "Egentligen kommer alla smärtor ifrån ryggen - men i takt med att patienten har vandrat runt i vården i många år  så har smärtan från ryggen "försvunnit" -och  patient har nu efter ett antal andra diagnoser (vilken ingen kunnat bekräftas) och som final efter 15 år fått en psykisk diagnos.

Innan dess led patienten av bland annat  överrörlighet Ehlers-Danlos Syndrom och eller " ME/CFC Myalgisk encefalomyelit" vilket kort sagt är både trötthetssyndrom och "spända muskler - möjligen inflammation". (som inte kan bekräftas)
Smärtan i ländryggen är nu helt borta - på pappret alltså.
Bertilson måste därför i radion - tala tyst om att ländryggen egentligen fortfarande är grundorsaken och de andra diagnoserna mest är en skrivbordsprodukt - eller möjligen så är kroniska trötthetssyndrom en följd av all ryggvärk .
Och som Bertilson nu - nästan - inte heller kan tala om eftersom radioprogrammet handlar om smärta - någonstans var som helst i kroppen.
Summarium.
Ortopedin är ju här problemet - en bromskloss - de har på något sätt blivit fadder och ensamrättsinnehavare till ländryggen och diagnoserna Diskbråck, Spinal Stenos, Spondylolistes, SRS. (Vilket är tveksamt om någon kan kallas diagnos)


Vi kan alltså se en glidning iväg ifrån RYGGEN som gör ont  och det egentliga problemet - Trots att Bertilsson högst sannolikt kan klargöra hela denna process för patienten - på sin egen klinik - där ryggen alltid är med så kan han ändå inte ta tag i ländrygsproblemet eftersom det (Lumbago) är Ortopedens domänområde.

Men detta är ett bevis för hur patienter inte kommer tillrätta med de egentliga problemet eftersom vården anses ha sina Quickfix metoder - Operation diskbråck - 62 minuter - frisk. Nästa.
Ortoped och Ländrygg klar.
Ingen  uppföljning sker nu om patient fortsatt har värk i åratal. Ortoped har försvunnit.
Absolut inget tal om att kronisk ryggsmärta utlöst av aktiviteter och 20 tal ryggskott - och nu har det gått 14 år och patient har registrerats om till att ha "Kroniskt trötthetssyndrom" .. trots att ryggskotten fortsatt står som spön i backen.

Nu har det gått 18 år - och kanske Bo Christer Bertilson konsulteras av orolig ryggpatient som irrat omkring bland läkare,  - och Bertilson kan kanske ställa den rätta diagnosen - möjligen. Han kan nog förklara händelseförloppet i alla fall.
T.ex att ryggskott skapar nya ryggskott - och hör ihop med kronisk värk i ländrygg som är aktivitetsutlösta.
Problemet kvarstår dock - hur skall vi komma tillrätta med detta problem som varit känt i minst 1500 år. Jo man hade ryggont redan före kristus födelse - och långt före det
Man har haft ryggont därför att människan går på två ben - det är just det jag vill poängtera - Det är ingen dålig gissning - det finns t.om vetenskapligt visat. Tex att ryggraden "knakar ihop" får frakturer på vissa ställen i ryggen - och diskar går sönder -  Helt logiskt alltså eftersom den S formade ryggraden inte pallar att hålla sig på två ben - hur länge som helst.

Å andra sidan
Vad vet man egentligen om 100 andra sjukdomar och dysfunktioner? Nästan ingenting - En oerhörd massa vård delas ut till sjukdomstillstånd där själva orsaken är okänd.
Problemet för ryggarna är ju att man försöker mörka bort att ryggsmärtan och framställa den som biopsykologisk. Det gör man inte när det gäller knät och höften.
Där tycks det som man är säker på att artrosen är orsaken till värken.

Sanningen är den att det inte alls är säkert att artros gör ont överhuvudtaget - artrosen kan dock vara markering om var det gör ont. Och inte ens det.
När jag följde med äldre bekant som skulle operera höftled fick jag vara med om något intressant.
Professorn i ortopedi - Karolinska sjukhuset - tog fram en tuschpenna och ritade ett sträck på patientens högra höft.
"Du tänker väl inte operera där?" sade min faster.
"Jo du har mycket artros där"
"Men jag har inte ont i höger höft"
Okay sa Professorn - är det vänster höft ni har ont?
Ja sade fastern.
Okay då opererar vi där då --

Ett ytterligare bevis för att misstänkta "skador" som synes på röntgen - inte alls är till besvär.
Något som Ortopedin mycket väl känner till. Men vars info inte når patienterna .

Det innebär att oerhörd ryggvärk kan uppträda i ryggraden och kan pågå länge utan minsta tecken på röntgen.
Det är därför vi behöver ett redigt resonemang med sjukvårdens toppaktörer -
Vi ser ju redan idag att människor med hemska problem åsidosätts - med t.ex "sociala förklaringar" - på grund av att vården ena dagen litar till röntgenbilder - men andra dagar inte.
Vi ser att patienter med ryggproblem ständigt talar om hur illa vården bemöter dem när de inte får röntgen. Men då gör de rätt -
Nästan rätt - ett problem återstår - Ortopedens huvudförklaring till kronisk ryggvärk kan vara "disksjukdom" - Kan vara alttså - man är inte säker - hela tiden denna gardering - det kan vara psykosomatiskt också - jomen det står ju så lite här och där.
Eller kan det vara så att disken inte alls gör ont?
Det tror jag är sanningen - det trodde man på sahlgrenska också - men då är vi ute i gråzonen igen.
Vad gör då ont?
En väldig massa annat förstås - men det syns inte på röntgen - eller det kanske syns på röntgen?
Jag tänker på ligament och vävnader - absolut tänkbart. Alla vävnader som blodförsörjs kan göra ont.
Och disken har knappt varken blod eller nerver -
men det har ligamenten och vävnaderna - men de kan inte opereras - och då kanske sprack den sanningen.
Det finns mycket att diskutera som du hör
Eller skall vi göra som man brukar i Facebookgrupper - man bestämmer helt sonika själv vad man lider av - och sedan åker man iväg och skaffar sig vård.

I Radioprogrammet fanns det en person som gjorde så. Ingen i Sverige vill operera patienten.
Då åkte PAT runt i världen och opererade sig.
Reportern frågade då - har du blivit bättre nu?
Ja jag har blivit otroligt mycket bättre. Jag måste dock operera mig igen....
Okay tänker jag - eller också tänker jag inte alls.

Christer Nyberg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar