
Ryggkirurgen Peter Ahlinder har varit i mest blåsväder och har nu uppsagts ifrån Linköping - men kan fortsätta att operera i Uddevalla i stället. Peter Ahlinder är mycket erfaren och som jobbat som ryggkirurg i 23 år på US i Linköping och har utfört tusentals operationer, främst på barn med deformiteter som skolios. Han har även jobbat som ortopedisk kirurg i tio år. Under hans sista åtta år var han inblandad i fyra lex Marior,
Peter Ahlinder har enligt anmälan bland annat opererat patienter flera gånger på fel nivå. Ahlinder menar att det är vanligt och kommer att ske hos alla kirurger förr eller senare.
I den meningen har Ahlinder rätt.
Vi talar nu antagligen om Steloperationer ( jag kan inte tänka mig att man försökt operera diskbråck som inte finns).
Som påpekats tidigare här på Ryggont Diskuteras så har det vetenskapligt konstaterats att man inte kan operera en kotnivå där disken ser "mörkast" ut. Alltså en misstänkt sjuk disk - och att man där sedan skall steloperera.
Efter Hanna Bolmingers studie och enligt tidigare studier så är den metoden som kallas diskografi utdömd. Vätska sprutas in i disken för att provocera fram smärta.
Man kunde finna ryggvärk - men inte där disken provocerades och där den såg sämst ut.
Det innebär att Ahlinder kan ha rätt. Det är ju inte bara han som opererar på fel nivå. Enligt svensk praxis och erfarenhet opererar man enligt Röntgenbild och mörk disk.
Då blir ju detta ett problem mycket större än så. Alla kliniker riskerar ju då att stå och operera fel kotor eftersom detta är en gemensam praxis.
Dessutom tycks det så illa - att hur man än gör - rätt eller fel nivå vid steloperation - så är resultaten minst sagt magra. Detta har den Svenska myndigheten SBU konstaterat - och Engelska Cochrane och då talar vi om studier som anses ha "Evidens" - alltså Kontrollerade studier - med kontrollgrupp.
Men Socialstyrelsen håller kirurgin under armarna och tillåter "Kvalitetsstudier". Nu behöver man inte jämföra kirurgi med annan behandling - då ser det lite ljusare ut. Men bara på pappret.
Patient förlamad efter en diskbråcksoperation
Kommer en Lex Maria anmälning av detta att utmynna i en erinran eller fällning. Det har jag svårt att tro. Jag har läst ett 30tal HSAN ärenden tidigare - och där en kvinna dog efter diskbråcksoperation, men där kliniken i Linköping inte belastades med ens en erinran.
Vi vet av erfarenhet att sjukvården har en viss "reserv" av att kunna misslyckas och standardsvaret brukar vara att Operationen synes ha utförts enligt "Vetenskap och beprövad praxis".
I det som skett i Linköping känns ändå dessa skoliosoperationer på barn som mest bekymmersamt.
Man har funnit en ny metod - där man anser sig kunna styra den inopererade skruvfixation med en magnet utifrån. Eftersom barn växer - så sker det i praktiken att barnet växer ur skruvbryggan - och en ny fixation måste utföras. Detta är ju mycket besvärligt att ofta behöva omopereras.
Med denna nya metod skulle man spara in på nya operationer - då man skulle kunna förlänga fixationen utifrån. Men som det brukar vara - allt som är nytt inom kirurgi - fungerar inte . då kroppen är mer komplicerad än vad tekniken kan åstadkomma.
Men Sverige skall ligga i framkant, säger man.
Men så fort media är inne och kollar - då ser denna framkant inte så lysande ut.
Det känns som detta mediainslag från Corren visserligen är bra att man uppmärksammar.
Men bakvattnet är att vissa kirurger hängs ut - när denna Ryggkirurgi egentligen uppträder lika dant var vi än väljer för klinik.
"Sverige befinner oss i framkant"..........
Jag är orolig för den framkanten. Jag har sett en hel del.
Och den "evidensbaserade vetenskapen" är inte tydlig. Men det hindret rundar man med Socialstyrelsens goda minne och torgför SWESPINE. Då är det bara ett lag på banan som kan bestämma själva hur bra man är.
Det är ett stort aber för de svenska ryggpatienterna.
De opererar sig - och de lider fortsatt. De blir kvar i sina lägenheter.Inte bara i Linköping.
Därefter riskerar patient bli ifrågasatt - inte minst om denne är fortsatt sjukskriven.
MVH Christer
Länk1
Länk2
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar