17 oktober 2014

Dåliga diskar kan ibland vara bättre än friska


VIKTIG ARTIKEL
Kan diskar som består av 90 % vatten och inte är blodförsörjda göra ont?
Varför opererar svenska ryggkirurger patienter där de ser "mörka" diskar när patienten pekar på smärta längre ner? 
NY FORSKNING: Diskogen ryggsmärta är en av ryggortopedernas huvudhypoteser. Det finns nu anledning att ompröva den hypotesen.

Man får inte låta sig skrämmas
Jag har varit i kontakt med många tusen personer med ländryggsproblem i 20 års tid. Många hundra har jag diskuterat med kring deras specifika smärtproblem i en slags rådgivande position. Ständigt dyker frågan upp om personers dåliga diskar. Antingen har läkaren talat om för någon att de har dåliga diskar och därmed sänkt personen som varande allvarligt skadad. ”Sådant kan man ej göra något åt”. Eller också har patienten själv uppfattningen att ”min rygg är helt slut, varenda disk är svart. 

En tredje variant som patienen kan stöta på är när läkaren bagatelliserar. Patienten; ”Men snälla nån, jag har ju tre sjuka diskar i min rygg”. Och doktorn svarar: Jo men snälla fru Jonasson, min farmor har 6 st degenererade diskar, men hon har minsann inte ryggont.
Farmor har mindre ont i ryggen
Vad är då rätt. Ja närmast sanningen ligger faktiskt den senaste nämnda doktorn och hans farmor. Det finns ingen bra koppling mellan ryggvärk och dåliga diskar. Disken består mest av vatten, endast den yttre delen kan ha nervtrådar men det förefaller svårt att dessa kan vara ensam orsak till våldsamma ryggskott och kronisk ryggvärk.


Vetenskaplig USA forskning  om "sjuka" diskar -
som inte anses så sjuka att de ställer till med värk
  • Powell, et al.,undersökte 302 kvinnor mellan 18-40 år som INTE hade någon historia av ryggont . Man gjorde en MRI undersökning av ländryggen. Mer än en tredjedel hade åtminstone en degenererad disk. Procenten var högre om du var nära 40.
  • Takatalo, et al.undersökte 558 personer som bara var 20-22 år. De fann att mer än hälften hade åtminstone en degenererad disk.
  • Matsubara, et al. undersökte 32 patienter med diskbråck i ländryggen. De fann att 62 % av bråcken minskade eller försvann. Hos resterande 38% stannade bråcken upp och blev ej större.
Du hittar många fler studier och bra info om den "degenererad disken" på denna sida

När personer har fyllt 65 år–  kommer man att upptäcka degenererade diskar ( Disk Degeneration Disease (DDD)  hos i praktiken alla dessa personer. I alla fall i någon form.
VIDEO


Bara 15 % av personer runt 65 klagar på ryggont varje dag. Om du går ut på stan med din mörka disk, kommer du antagligen möta många personer med lika eller med FLER mörka diskar.
Anmärkningsvärt: Jag som skriver artikeln är just 65 år. Jag har bara friska och VITA diskar - med perfekt diskhöjd - men har haft en rent helsike nu i 40 år med nedre delen av ländryggen. Stelopererad 3 ggr.
Hur kan det nu komma sig? Vita diskar och ett helsike i ryggen? Jo det sper på det vi pratar om. Andra saker i ryggen än disken är med i smärtspelet.
Disken kan inte ensamt få skulden. Detta är världsforskningen överens om.
I vår förra artikel pekar vi på samma sak. Det gäller Hanna Bolmingers studie. Trots att man provocerar disken med injektionsmedel får man inget riktigt svar på om disken gör ont.

Svenska ortopeder velar
Men ryggortopeder – speciellt i Sverige tycks uppträda veligt i denna fråga. 
Denna Kvinna är 82 år. ( Detta är min faster)  I Hennes rygg har samtliga diskar
blivit mörka. Kotor har deformerats och Spinala Stenoser
finns på flera ställen. Hon hade ryggvärk när denna
bild togs, men 4 månader senare försvann värken.
Hon dog 89 år gammal utan att ha fått mer ryggvärk
de senaste 6 åren i livet.
Det tycks vara fritt för ortopeder att ha en egen uppfattning i frågan.

Vi tar några vardagsfall.
En kirurg stelopererar en patient mitt i ryggen därför att man hittat en mörk disk. Detta trots att patienten – en kvinna 47 - pekar på värk på en kota längre ned i ryggen. Kirurgen struntade alltså i patientbeskrivningen och opererade en annan nivå, där disken var som mörkast.. Som om det inte var nog, så läkte inte operationen. Nu står hon där med en skuren rygg med benbitar som inte läkt fast. Och än värre. Ingen vill nu göra något nytt försök till steloperation. Alla läkare hon kontaktar flyr fältet.


En annan kvinna hamnar i en liknande sits. Även hon opereras ”mitt i ryggen” alltså på L4 nivån. Denna gång med en diskprotes insatt via buken. Efter OP har hennes ryggsmärtor fördubblats och även magproblem har tillkommit. Och denna diskprotes - om nu den skulle vara anledningen -  är inget man så lätt kan justera i efterhand. 

PATIENTFALL 3. En kirurg opererar INTE en patient för att patienten har FÖR MÅNGA mörka diskar. Han anses ha för dålig rygg för operation.Så vilka skall man då operera. De friska?

Det finns alltså ingen eller dålig koppling mellan dåliga diskar och ryggvärk. Därför är det häpnadsväckande att svenska kirurger står och stelopererar personer där disken är mörkast men inte tar hänsyn till var patienten säger att det gör ont.

"Ibland en tillgång att ha degenererade diskar"
DENNA SIDA. Den är skriven av mycket erfarna amerikanska ryggortopeder. Man konstaterar att det snarare är en tillgång att diskarna blir dåliga, då kan de inte ställa till med värk i omgivande strukturer (tryck på nerver) eller skapa inflammationer (kring nervrötter.) Jag har tidigare skrivit att risken för nya ryggskott kan minska med dåliga diskar, eftersom friska och spänstiga diskar kan trycka på spinalkanalen mycket hårdare än en slapp och dålig disk kan göra.

I artikeln skriver man att en 35 åring som idag har en eller flera  mörka diskar, och väldigt mycket ryggvärk, kommer i 60 årsåldern ha många fler mörka diskar...men MINDRE ryggvärk. Detta vet man enligt många studier. Och full konsensus råder kring detta världen över. Det är dock tveksamt hur svenska ryggkirurger tänker i denna fråga.
Ibland håller de med. Ibland inte.

Så vad är det då som orsakar dessa smärtfenomen i Ländryggen
(detta är ingen vedertagen sanning- men kan vara sant - i viss mån)
Muskler, ligament, nervbanor i området, kramptillstånden som du knapp märker av, blodförsörjningen, hjärnans sätt att hantera denna stress är alla faktorer som är med och bygger upp den kroniska värken. Dels har vi en muskulös smärta - dels har vi en neuropatisk smärta som kommer ifrån spinalkanal och durasäck som befinner sig i stress.
Ryggens vetikala axiala tryck ned i ländryggen  spelar självklart en stor roll i hur mycket smärta det skall bli.
Komplicerat alltså. Men sannolikt logisk. Människokroppen är alltid logisk.
Det är bara experterna som vinglar ut i olika teorier.  Experterna vill också helst hålla sig till att det bara är en liten vävnad som gör ont. En enda sak - det blir bekvämast så.
Det förefaller mer rimligt att ett flertal smärtgivande vävnader är med i spelet.
Huvudsakligen är det dock Ländryggens oförmåga att ställa ner sig på sacrumkotan som är den största boven. Tittar man på en bild av en rygg är det ingen avancerad gissning att ryggens problem finns just på denna specifika plats.Ländryggkota 5 och Sacrumkota 1.
Vi har beskrivet smärtfenomenet på denna sida om Segmentell Dysfunktion

Tillägg
Redan på 1970 talet  beskrev forskarna Kirkaldy-Willis detta med ordet "degenerative cascade" of degenerative disc disease. De beskriver det i 3 steg - alltså hur disken försämras av bl.a ryggskott.

1. First, there is significant dysfunction caused by the acute back pain of the injury. (ryggskott)
2. Next, there is a long phase of relative instability at that particular vertebral segment and the patient will be prone to intermittent bouts of back pain. (instabilitet och kronisk smärta i området)
3. Finally, the body re-stabilizes the segment and the patient experiences fewer episodes of back pain.( med ökad ålder "stelnar" ryggen till - och båda akuta skott och kronisk värk kan bli bättre.)
Källa; SPINE HEALTH - EN AV USA MEST KOMPLETTA HEMSIDOR I ÄMNET
Frågan är dock hur gammal man bör bli för att bli av med alla bekymmer i ryggen?.
MVH Christer

1 kommentar:

  1. SÅ bra Christer att sanningen kommer fram!!!!

    SvaraRadera