10 maj 2013

Bör Stureplans knarkare hålla i taktpinnen ?

Lets Dance
Dagens stora arsenal av smärtstillande läkemedel (analgetica) brukar ge god effekt om man träffar rätt emot det smärttillstånd patienten har. Men effekten gäller i första hand vid akut smärta och kortvarig behandling.  Men för de med kronisk smärta i rygg tornar molnen upp på löpande band. Det finns inget supermedel mot kronisk smärta. Och när det finns något, t.ex opiodliknande medel som Tramadol hamnar snart den stackars smärtpatienten inför dilemmat att "experter" riskerar döma ut dem som knarkare. I alla fall dras tumskruvarna åt för läkemedel som många måste kunna använda för att ha ett drägligt liv, p.g.a att andra som inte behöver det vill ha det lite roligare på krogen.
.


Sverige har 9.2 miljoner experter - borde inte det räcka?
Ett problem av stora mått är att läkarna inte tar reda på vilken typ av smärta ryggen har. De tycks heller inte heller ha något instrument för att ta reda på det heller. Kunskap och frågor till patienten skulle kunna vara en väg att gå. Men båda 2 saknas. Det är ju en viss skillnad på muskelsmärta och nervsmärta. Läkaren skriver i stället ut ett recept på något som blir en ren chansning, eller i bästa fall med indikation av vad som inte fungerat tidigare.Patienten har provat Ipren , nu provar vi med Citodon. Därefter brukar man närma sig opioder likt Tramadol och senare Oxycontin - Neurontin - Subutex. Trappan kan göras hög.. Men då börjar man också närma sig en febrig debatt ifrån aktörer med olikartad kunskap eller ingen kunskap alls. För så är det ju, Bara i det demokratiska Sverige finns de 9.2 miljoner experter - alla har inte samma uppfattning, men nästan.

Stureplansknarkarna håller i taktpinnen
Plötsligen upphör läkaren utskrivningen av den trots allt måttliga opioiden Tramadolen med motiveringen att "du kan bli beroende". Amerikanska läkare menar dock att man måste skilja på beroende och beteende. Dåligt beteende är dom som står i köer på Stureplan och har snortat i sig narkotika - eller krossat en Oxycontin och stoppat upp den i röven.- naturligtvis för nöjets skull - innan de skall in och ragga brudar.. Men de som har hemska plågor och knappt kommer utanför sin egen dörr tar knappast narkotika för att bli mysiga och attraktiva.
Läkarna bör också erkänna det som de inte förstår - nämligen att all värk inte syns på ett blodprov eller i gulfärgat piss. De måste lita på patienters handikappbeskrivning, anamnes och tidigare historia...Något som de ofta aldrig frågar efter. Och gör de inte det får de skaffa sig kunskap om huruvida man tar reda på om en patient lider eller inte av problem i rörelseapparaten.. Så enkelt eller svårt är det med ryggkirurger också. Fem dagar efter den utmärkta ryggoperationen har all smärta försvunnit så även kontakten med kirurgen.

Smärtpatienten kryper in bakom gardinen - och knarkarna går in och  beställer ett bord på Sturehof - en njuter den andra lider.

Så praktiken visar annat. Därför får patienten betala priset för knarkarna på Stureplans beteende. Ständigt får vi höra om hur man skall dra in medicin eftersom de börjar "bli ett sådant missbruk". Tramadol är senaste exemplet där medlet narkotikaklassats. Sakta men säkert sprids sedan ryktet om tablettens knarkliknande egenskaper och de med kronisk smärta får vackert krypa ännu längre bakom sina egna gardiner så inte grannarna eller försäkringskassan ser dem.

Ingen smärtpatient vill ta narkotika - men de vill många andra

MD Skog Tennant
Den välkände amerikanske forskaren och algologen MD Skog Tennant vid West Covina Clinic, framträder i  Mescape Medical News. Tennant som jobbat med smärtpatienter i 40 år - och den ende i världen som forskat i långtidsanvändning av opioider - konstaterar att det är trist att vi aldrig vill eller kan komma åt de egentliga orsakerna till de invalidiserande smärtorna hos miljoner människor. Lika trist tycker han att smärtpatienter skall blandas ihop med knarkare. "Ingen av de smärtpatienter som jag mött vill överhuvudtaget ha att göra med dessa mediciner såsom Tramadol eller andra opioder. Dessa patienter som det finns miljoner av i USA har dessutom provat en uppsjö av "lovande" metoder som inte gett någon märkbar effekt alls. Patienterna har blivit kvar i sängarna.
"Ingen av de smärtpatienter som jag mött vill överhuvudtaget ha att göra med dessa mediciner såsom Tramadol eller andra opioder. en de måste för att få ett drägligt liv"
Betydande förbättrad livskvalite
Md Skog Tennant med 40 år i branschen är en av mycket få forskare som studerat de långsiktiga konsekvenserna av opiadbruk hos patienter med svår kronisk smärta. Han har funnit att det visserligen fanns medicinska störningar i halva undersökningsgruppen, t.ex hormonförändringar, testosteronskilnader och andra endokrina störningar. Men inget sägs om ev framtida sjukliga problem eller förkortad livstid. Tennant som vid American Academy of Pain Medicine (AAPM) 29th Annual Meeting deltog och försvarat kontrollerat bruk av opioider med att dessa patienter tidigare levt ett extremt ensamliv, låst till sin egen bostad, höga smärtor ställt emot att de nu med en kontrollerad behandling av opioder kunnat höja sin livsstatus betydande.Och hittintills har inga allvarliga hotande sjukdomar kunnat visats av bruk med kontrollerat användande av opiader. Det har man dock kunnat visa på de receptfria Paracetamol (allvarliga leverskador)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar