23 mars 2016

Magnetkameran ljuger inte - men den säger heller inte hela sanningen

Richard Deyo
Världsledande ryggforskare
Är du förvånad över att Läkaren inte skickar iväg dig till röntgen. Eller om du får röntgen - och du sedan inte får något bra svar ifrån Läkaren vad bilderna egentligen säger. Det kanske beror på att Läkaren redan vet att bilder på ryggen inte visar orsaken till ryggsmärtan och att han/hon egentligen har gjort dig en tjänst då risken för vidare åtgärd kan bli felaktig - t.ex en operation som inte hjälper, då det "fel" som man ser på bilderna , inte är något som orsakar ryggsmärta. Diskbuktning är ett exempel.

Miljoner  undersökningar med Xray - 
Magnetkamera (MRI) eller Datortomografi (DT) utförs varje år på ryggar.
I USA har man på kort tid dubblat kostnaderna för röntgen av ryggar - så även i Sverige - men ingen blir ändå mer frisk i ryggen av att veta vad som syns på röntgen. Snarare ser det ut som det som syns på röntgen ofta är blindspår.
DIN GRANNE SOM INTE HAR ONT KAN HA FLER "FEL" PÅ MR BILDEN ÄN DU

Stora forskningsteam i USA med giganten Richard Deyo i spetsen har i decennier studerat vad som egentligen händer i vården. Blir det något resultat av alla insatser - eller kostar det bara pengar?

Röntgensvaren - menar man -  riskerar bara skapa mer oro än behövligt och onödiga ryggoperationer riskeras utföras utan resultat och det enda som skjuter i höjden är kostnaderna.
Inte minst blev detta faktum känt för 16 år sedan när den stora SBU- rapporten släpptes och giganten Professor Nachemson Sahlgrenska  - Kungen av alla ryggkungar -  där pekade på det faktumet att var tredje svensk skulle kunna ha diskbråck eller åtminstone buktningar - utan att ha minsta värk. I den rapporten visades 9 studier upp som visade att asymtomatiska personer hade lika mycket "konstigheter" synlig på en MR som de som verkligen har ont.
Men dessa 9 studier har nu ökat genom Richard Deyo och 12 medarbetare ökat till 31 studier på sammanlagt 3100 personer som visar att ryggfriska personer har lika mycket "konstigheter" på röntgenbilden än de som har ont.
Ibland har de friska ryggarna faktiskt mer "fel" på bilderna än de som har stora smärtproblem.

Jag är själv exempel på det. Mina röntgenbilder ser närmast oförskämt bra ut vid 67 års ålder.
Ingen disksänkning, ingen dehydrering, inte ens en liten buktning, ingen artros - men jag har likväl 35 ryggskott och 40 års kronisk värk. Smaka på det.
Jag har alltså haft hemskt mycket mer ryggproblem än min faster, - se nedan - men hon har en hel radda med konstigheter - tex en ruggigt avancerad Spinal Stenos -  synliga på MR bilden. Det har inte jag.
Därmed överensstämmer min rygg med den forskning som nu pågår sedan 20 år.
Antalet "fel" på röntgen står inte i proportion till det  faktiska besväret.
Och detta är knappast okänt för någon ortoped på denna jord.
Men för patienterna blir de oftast en överraskning - då läkarna inte talar ur skägget om detta.

LITEN VARNINGSFLAGG ETT
FORSKNINGEN och avbildning av personer utan ryggvärk - men fler röntgenfynd -  är självklart känd inom hela Ortopedin och i resterande läkarkår i Sverige och i andra länder..
Den svenske Professorn Alf Nachemson delade till o med ut pris åt ett forskningsteam i Schweiz (Volvo Award Prize) för 16 år sedan.
Schweizarna kom just fram till det ovanstående - 30% av en befolkning har Buktningar, bråck, artroser Stenoser, Modic 2 förändringar - olister . etc... etc..etc..

Att denna för ryggpatienten sensationella information inte når ut till den enskilde ryggen är nog det som är mest bekymrande. Jag menar att Ortopedin spelar med dubbla kort här. De vet mycket väl att friska ryggar med dessa förändringar är klart flera än det som har ryggproblem. - men ändå vill de inte helt spela bort sitt eget  "röntgenkort".

Ortopedin menar då att de inte enbart tittar på röntgenbilder.  Den kliniska undersökningen är lika viktigt. Man lyssnar till symtomen - lägger annan fakta  i korgen - och bilderna används endast som en bekräftelse av att denna Spinala Stenos  - eller bråck kan vara  orsaken till besvären.
Men jag är mycket tveksam till om detta sker - noggrannheten i den utredningen.
Hur mycket lyssnar man egentligen?


Spinal Stenos - men inga ryggbesvär
Flera nära släktingar till mig följdes upp. Två kvinnor  - svärmor och faster - 75 och 82 år hade tydlig Central Spinal Stenos
Båda kvinnorna hade problem i antingen rygg eller ben  - eller både och när bilderna togs.
Kvinna 80 år hade grav Spinal Stenos -SE BILD NEDAN -  delar av nedre ryggmärgskanal syns inte ens på enskild bild. Benfragment tränger in mot kanalen. Diskarna har dock fortfarande höjd men är dehydrerade. Tecken till inflammatorisk process i kotor (Modic 2 ) - Alla 5 kotnivåer är påverkade av delvis grava förändringar.

Kvinnan 80 år se bild - hade 2 månader efter att denna bild tagits på Löwenströmska sjukhuset ingen rygg eller benvärk längre. Någon behandling skickades hon inte på. Hon blev spontant bra helt enkelt efter ett par månader. Hon levde resterande 9 år av sitt liv utan ryggproblem (trots Spinal Stenos)
Undantaget de sista 3 månaderna. Hon fick grav ryggvärk igen. Men då av en tumör som var stor som en tennisboll

Svärmodern - som vi inte ser på bild - förbättrades också - det tog 3 månader.
Båda hade alltså mycket uttalad Spinal Stenos - båda tillfrisknade spontant.Båda hade fått Spinal Stenos OP om de hade velat. Ingen var speciellt intresserad av det.

Det innebar att om jag jämförde mig själv med dem - så hade jag (och mängder av andra ryggar) mer avancerade smärtproblem i ryggen...Detta trots att vi - oftast yngre personer 20-60 - sällan har så starka förändringar/defekter  på röntgenbilden som äldre har.

Och forskningen säger ju samma sak - röntgenbilder visar sällan på hela - eller ens halva sanningen  sannigen om vad som gör ont i en rygg. Inte heller vad som värker i benen.
Det innebär alltså att du som inte får tid till röntgen - kanske inte behöver vara så orolig för det.
Din läkare -som högst sannolikt känner till ovanstående - nämner inte så mycket för dig om dina bilder. Han vill inte oroa dig helt enkelt - och inte minst vill han inte pusha dig till operation hur som helst.
Vad som egentligen gör ont -- det får vi ta i en annan artikel . -- eller det finns redan föslag på det.




Spinal Stenos på röntgenbild. Den ena damen blev erbjuden SS operation - den andra ville inte opereras.
Lika mycket bråck buktningar hos friska individer som i sjuka ( Richard Deyo 31 studier)
Överbehandling mot ryggont - Dax att slå bakut ? (Richard Deyo)
Ingen blir bättre i ryggen när antalet Röntgenundersökningar fördubblas

Risk för feldiagnos inför Ryggoperation - Den dåliga disken inte alls så dålig som väntat (Hanna Bolminger)

10 000 operationer görs i onödan - oklart om fyndet på röntgen faktiskt gör ont (knän)

Smärtstillande Opioid, NSAID eller sockerpiller - vad fungerar bäst?

Mer om detta läggande av pussel, som slår Magnetkameran, kan man läsa om i artiklar med SRS, Segmentell rörelsesmärta".

3 kommentarer:

  1. Hej! jag är en röntgensjuksköterskestudent som skall skriva c-uppsats om konventionella röntgenundersökningar. finns det nå bra källor till det du skriver här? Mvh Max

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte direkt - men många artiklar inne håller viss didkution om olika avbildningar. Tex http://www.diskbråck.info/search/label/Magnetkamera

      Radera
  2. Hej!jag har minst 5årig kronisk lumbago,gjorde röntgen,mr,visar inget speciellt men jag kan inte sitta lr stå längre än 15minuter sen jag har värk ländryggen o kan inte böja lr vrida så stel i ryggen.vad har jag för fel då?jag mår så dålig av det mentalt också.vad ska jag göra?tack för svaret!

    SvaraRadera